Klootschieten

Klootschieten in het Dokter Singelebergpark in Westwoud

Klootschieten is een gezellige en sportieve activiteit voor groepen vanaf 4 personen. Het is een spel geschikt voor diverse leeftijden. Hierdoor is het een spel geschikt voor zowel familie- als bedrijfsuitjes. Ontspannen klootschieten doet u in de prachtige park van Westwoud.
 
Met zo min mogelijk worpen (schoten) gaat u met houten ballen (kloten) de route in het park afleggen.
Uiteraard met alle benodigde materialen en onder deskundige en vriendelijke begeleiding van de Opperkloot. U krijgt voor onderweg als minibar ingerichte bolderwagen mee, rijkelijk gevuld met drankjes en snacks.
 
Is klootschieten nu een sport of een spel?
De meningen hierover lopen uiteen, maar men kan wel constateren dat een grote groep mensen nog steeds veel plezier beleeft aan het eeuwenoude spel klootschieten.

 
De kloot wordt hier geschoten in het Dokter Singeleberg park in Westwoud. Klootschieten is zeker geen folkloristisch schouwspel, maar een echte doe-sport en vooral zeer recreatief. Hierdoor is het een spel geschikt voor zowel familie- als bedrijfsuitjes. Het komt bij het klootschieten aan op behendigheid, spierkracht en wie in die combinatie het verste kan gooien. Het klootschieten kan het gehele jaar door jong en oud worden beoefend. Klootschieten is snel te leren, wie kan gooien kan ook klootschieten.
 
Onder klootschieten wordt verstaan:
Het gooien van een houten bal (de kloot) over een uitgezette route, met het doel dit te doen in zo weinig mogelijk worpen. De kloot is een houten bal op het juiste gewicht gebracht door middel van ingegoten lood. Het parcours bevindt zich in het Dokter Singeleberg park in Westwoud en het bestaat uit verharde-, gras-en schelpwegen. De tijdsduur van het klootschieten is ongeveer 1½ uur. Het aantal personen is minimaal 4 personen.
 

Prijs: 12,50

Inclusief: Koffie en gebak vooraf.
Huur van materiaal, scoreformulieren, 3 blikjes drinken, pinda’s en chips, blokjes kaas en worst. 
Tijdsduur: +- 1,5 uur 
Kledingadvies: Makkelijke (sportieve) kleding. Bij slecht weer dichte schoenen en regenkleding.

 

-

 

Kloot schieten

Er wordt met twee of meer teams tegen elkaar gespeeld. Is men op worpafstand dan vertrekken de volgende teams met (ongeveer) drie minuten tussentijd. De teamleider (kloothoofd) begint en gooit, onderhands, de kloot met gestrekte arm langs het lichaam zo ver mogelijk vooruit, daarna gooit de teamleider van het andere team. De kloot die tijdens de eerste worp het minste ver ligt, moet als eerste weer worden gegooid. Dit herhaalt zich tijdens het gehele parcours . De score wordt bijgehouden op het papier. De bal mag over slootjes en grasvelden worden gegooid. De bal moet echter wel altijd vanaf het pad worden gespeeld. Daarvoor zit er ook een stok in de kar. Wanneer de bal namelijk in het gras terecht komt moet er een streep gemaakt worden naar het pad. Het netje is om de bal eventueel uit de sloot te halen.

Het parcours

Het parcours wordt aangegeven met de rode paaltjes en maakt een rondje door het Dokter Singelebergpark. Uiteindelijk komt u een paaltje met een E tegen. Dit betekend het einde van het spel en vanaf dit punt mag er niet meer gegooid worden. Als u dit pad volgt, komt u vanzelf weer bij het beginpunt terecht.